Home Szefowa Kuchni Sernik na zimno na spodzie Oreo

Sernik na zimno na spodzie Oreo

by Gosia Socha

Co powiecie na sernik na zimno, ale taki trochę inny – bez żelatyny, bez galaretki, bez nadmiernego zaangażowania czasu i uwagi, a w dodatku z fajnym efektem? Fajnym? Hmm, podobno nieziemskim w smaku 🙂

Sernik na zimno na spodzie Oreo

Dlaczego podobno? Bo właśnie ten egzemplarz pojechał z M. do pracy (znów była jego kolej na piątkowe ciacho) i nie wrócił ani jeden okruszek. Za to wróciły prośby o przepis 🙂 Miód na moje małe serduszko! Z tego też powodu nie ma zdjęcia w przekroju – wybaczcie, zrozumcie, zróbcie same i oceńcie. Nie powinnyście być zawiedzione.

Jeśli nie czujesz się przekonana do robienia tej wersji sernika i uważasz że sernik na zimno bez żadnego „sztucznego” usztywnienia się nie uda, możesz dodać żelatynę. Ja nie dodałam, a krem był idealnie gęsty – taki puszysty krem serowy. Niby to sernik, a niby nie 🙂

Czas przygotowania - 30m

Przygotowanie

Czas chłodzenia - 120m

Chłodzenie

Liczba porcji - 10

Liczba porcji

Poziom trudności - łatwy

Trudność

 

 

 

Zacznij od spodu:

Składniki na spód:

  • 1 opakowanie (ok. 180 g) ciasteczek Oreo
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie spodu:

Wszystkie składniki spodu wrzuć do miksera jednocześnie i zmiel na tzw. „mokry piasek”, przełóż to naczynia na tartę (lub jeśli wolisz do tortownicy), uklep najważniejszym narzędziem jakie tylko ma każdy mniej lub bardziej profesjonalny kucharz – czyli własnymi dłońmi 🙂 Dzięki ich naturalnej ciepłocie super wszystko się połączy. Spróbuj delikatnie „podnieść” brzegi tarty i tak je uklepać paluszkami, żeby zostały na swoim miejscu. Na czas przygotowywania serowego wypełnienia schowaj spód do lodówki, żeby już zaczął tężeć.

A teraz masa serowa:

Składniki na krem serowy z białą czekoladą:

  • 250 g serka mascarpone
  • 125 g śmietany kremówki 36%
  • 100 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej
  • 100 g borówek lub innych owoców do dekoracji

Wykonanie kremu:

Pierwsza i najważniejsza rzecz – zarówno serek, jak i śmietana najładniej się ubiją, jeśli wyjmiesz je schłodzone prosto z lodówki.

Zacznij od śmietany – ubijaj ją na wysokich obrotach w dużej misce na sztywno (uważaj, żeby się nie zwarzyła na skutek „przebicia” – czyli zbyt długiego ubijania!). Jak już śmietana będzie gęsta i sztywna zacznij dodawać łyżka po łyżce serek mascarpone. Nie przestawaj mieszać, ale zmniejsz obroty do minimum (lub, jeśli wolisz, mieszaj ręcznie szpatułką lub trzepaczką).

Wlej przestudzoną czekoladę i wszystko wymieszaj szpatułką, aż do czasu połączenia składników w gładki i świecący krem*.

Tak przygotowany krem przełóż na wcześniej przegotowany spód do tarty, posyp borówkami lub innymi owocami i schładzaj w lodówce przed podaniem przez minimum dwie godziny, a najlepiej całą noc.

Smacznego!

*możesz też dodać drugą czekoladę, ale posiekaną w drobne kawałeczki – wtedy będzie delikatnie chrupała dając fajny efekt strukturalny w tym bardzo delikatnym i gładkim cieście.

P1050383

You may also like