Przepisów na jogurtowe ciacho jest całe mnóstwo, ja sama piekłam już je przynajmniej z pięciu przepisów (z czego jeden jest już na blogu). Jednak ten przepis na placek jogurtowo-cytrynowy powalił mnie na kolana.

Przygotowanie

Pieczenie

Liczba porcji

Łatwe
Masa po wymieszaniu jest zwarta, co eliminuje ryzyko opadnięcia owoców na dno formy. Efekt jest powalający, ciasto po upieczeniu jest wilgotne i kwaskowe dzięki cytrynie. Jest gęste i kleiste po upieczeniu. No i robi je się ekspresowo! To zdecydowanie moje ulubione ciasto jogurtowe (aż do odwołania :)).
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 500 g owoców
- 160 ml oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 cytryna + otarta skórka
- 600 ml jogurtu (najlepiej greckiego)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Szczypta soli
Wykonanie ciasta:
Jedna najważniejsza rzecz na początek – jogurt i jajko powinny mieć temperaturę pokojową, co zmniejszy ryzyko zakalca. Jeśli wszystkie składniki będą w tej samej temperaturze wówczas placek jogurtowo-cytrynowy nie będzie grudkowaty oraz będzie się równo piekł.
Mąkę, sól oraz sodę oczyszczoną przesiej przez sito i odłóż – będą potrzebne później. Do miski wlej olej, dodaj cukier, jajko, skórkę z jednej sparzonej cytryny oraz wyciśnięty z niej sok i wszystko razem wymieszaj rózgą kuchenną lub widelcem. Następnie dodaj jogurt i wymieszaj ponownie. Czas na ostatnie mieszanie – wsyp przesiane wcześniej składniki i połącz wszystko w jedną, gęstą masę.
Wymieszane ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia* i wyrównaj w miarę możliwości. Wyłóż ciasto owocami – nie ugniataj ich w środek ciasta, same delikatnie się zapadną. Jeśli używasz śliwek, moreli czy innych dużych, pestkowych owoców, ułóż je wcięciem po pestce do góry – wówczas soki z owoców będą się ładnie karmelizowały, a ich nadmiar nie spowoduje zakalca w cieście.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i piecz przez około 60 minut do momentu aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy (im większa blacha, tym krócej, im mniejsza, tym dłużej).
Propozycja podania:
Placek jogurtowo-cytrynowy podawaj koniecznie wystudzony. Możesz go posypać cukrem pudrem przed podaniem, oraz podawać z łyżką jogurtu greckiego wymieszanego z wanilią i miodem.
Smacznego! 🙂
*ja u użyłam blach 22 x 33, jeśli weźmiesz większą – ciasto będzie niższe, a tortownicy – będzie wyższe. Pamiętaj tylko, żeby odpowiednio wcześniej/później wyjąć ciasto – sprawdzaj patyczkiem.