Pieczenie schabu jest zawsze wyzwaniem nie tyle z powodu trudności w przygotowaniu, ale przez swoją tendencję do wysychania. Ja również z tego powodu często rezygnowałam ze schabu, bo kto by chciał się szczycić suchym jak wiór mięsem podanym na stół.

Marynowanie

Pieczenie

Trudność
Udało mi się jednak wypracować jedną metodę na to, aby uniknąć podania „podeszwy”, a zamiast niej postawić na stole soczysty pieczony schab. Zawiera ona dwa kroki – po pierwsze, trzeba obsmażyć mięso na sporym ogniu z każdej strony (z tych wąskich też) aby zamknęły się szybko pory w mięsie. Dzięki stworzeniu takiej skórki na schabie, większość soków (których w samym mięsie z natury nie ma za dużo) pozostanie wewnątrz mięsa.
Tak przygotowane mięso wkładam do rękawa do pieczenia – jest to genialny wynalazek i grzechem by było nie korzystanie z niego! Rękaw dodatkowo zabezpieczenia schab przed dodatkowym odparowaniem wilgoci. Ma jeszcze jeden dodatkowy plus – nie trzeba szorować naczynia żaroodpornego! 🙂
Pieczony schab przygotowany w rękawie świetnie nada się zarówno na niedzielny obiad, jak i na inne, bardziej świąteczne uroczystości. Natomiast na zimno świetnie nada się na kanapki z dodatkiem mocnego chrzanu 🙂
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości (najlepiej z środkowej części)
- 2 łyżki soli (płaskie)
- 1 łyżka pieprzu zmielonego (płaska)
- 2 łyżki majeranku
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 białe cebule
- 2 łyżki oliwy/oleju
Wykonanie:
Cebulę pokrój w piórka i przełóż na dno naczynia, w którym będziesz marynować mięso. Dołóż do niej dwa ząbki czosnku pokrojone w plasterki oraz liście laurowe. Przygotuj w miseczce sól, pieprz, majeranek, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oliwę i wszystko wymieszaj. Mieszanką oliwno-ziołową natrzyj mięso mocno wcierając przyprawy w schab i ułóż go na cebuli*. Zakryj szczelnie naczynie (najlepiej zawiń w folię spożywczą) i schowaj do lodówki na minimum dwie godziny (a najlepiej całą noc).
Po zamarynowaniu wyjmij mięso z marynaty, i obsmaż na gorącej patelni z każdej strony aby zamknęły się pory, wówczas mięso będzie bardziej soczyste. Schab przełóż do folii do do pieczenia razem z cebulą w której się marynował i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 90 minut. Po wyjęciu odstaw na około 5 minut, żeby mięso odpoczęło a soki nie wypłynęły po przekrojeniu.
*Mój kawałek mięsa był odrobinę „postrzępiony”, a zależało mi na tym, aby mój pieczony schab miał ładny, w miarę okrągły kształt po upieczeniu, z tego powodu obwiązałam mięso sznurkiem do pieczenia.