Jesień za oknem roztacza już nie tylko piękne, złociste i pełne uroku krajobrazy. Dni są już chłodniejsze, a ja coraz chętniej sięgam po rozgrzewające dania. Taki na przykład jesienny gulasz wołowy z dynią marchewką i podgrzybkami podany z kaszą lub zjedzony z ciemnych chlebem idealnie rozgrzeje zmarznięte brzuszki!
To świetne danie zarówno na rozgrzewającą kolację pod kocem, jak i na obiad. Jesienny gulasz wołowy z dynią marchewką i podgrzybkami świetnie się nada na rodzinny obiad podany prosto z naczynia w którym był przygotowany lub w ładnym, głębokim półmisku. Do tego na przykład kasza gryczana i smażone buraczki. Za taki gulasz pokocha Cię nawet teściowa! 🙂
Składniki na jesienny gulasz wołowy z dynią marchewką i podgrzybkami:
- 500 g wołowiny na gulasz
- 1 łyżka oleju
- 25 g masła
- 250 g podgrzybków (mogą też być inne grzyby)
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę i obranej ze skóry dyni
- 2-3 marchewki
- 5 szalotek
- 1 duża cebula (lub dwie małe)
- 3 duże ząbki czosnku
- 5 ziaren jałowca
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- 50 ml wiśniówki (opcjonalnie)
- 250 ml czerwonego wina (najlepiej wytrawnego)
- 500 ml bulionu (wołowy ewentualnie wywar warzywny)
- 100 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki posiekanej natki
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Wybrane przez Ciebie mięso pokrój w sporą kostkę (około 2,5 na 2,5 cm) i wrzuć na rozgrzaną patelnię uprzednio dodając łyżkę oleju. Podsmaż mięso z każdej strony na sporym ogniu, żeby wszystkie pory się ładnie zamknęły. Całość zajmie Ci nie więcej jak 5 minut. Mięso przełóż na talerz.
Na patelnię po mięsie (bez mycia) dodaj masło, a po rozpuszczeniu pokrojoną w piórka cebulę. Mieszaj ją, aby równo się podsmażyła. Powinna się zeszklić. Dodaj posiekany czosnek, a następnie przyprawy: ziarna jałowca, liść laurowy, suszone oregano i zioła prowansalskie i podsmaż przez kilka minut.
Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze części (jeśli używasz świeżych). Marchewki umyj, obierz i pokrój w pięciocentymetrowe słupki. Dodaj ją do podsmażonej cebuli z przyprawami i podsmażaj przez około trzy minuty. Następnie wrzuć na patelnię grzyby. Wszystko razem smaż przez 5 minut.
Na patelnię z podsmażonymi grzybami dodaj ponownie wcześniej przygotowane mięso oraz obrane i przekrojone wzdłuż na pół szalotki. Mieszając co jakiś czas podsmażaj przez kilka minut, aby ponownie było gorące. Dodaj wiśniówkę, a następnie małymi częściami wino*. Gdy wszystko się zagotuje dodaj bulion, wszystko dopraw sporą ilością soli i czarnego, mielonego pieprzu. Przykryj i gotuj przez minimum dwie godziny na średnim ogniu (gulasz powinien delikatnie pyrkać)**. Sprawdzaj jednak, czy za dużo płynu nie odparowuje – w razie konieczności dodaj bulionu.
W międzyczasie przygotuj dynię (u mnie około ½ małej dyni hokkaido). Obierz ją ze skórki a następnie pokrój w kostkę o połowę mniejszą niż kostki wołowiny. Gdy mięso będzie już miękkie dodaj przygotowaną dynię i gotuj gulasz przez kolejne 20 minut, aż dynia zmięknie. Następnie dodaj śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki (ja musiałam ją ominą, gdyż M. nie lubi :P). Wszystko wymieszaj i po kilku minutach zdejmij z ognia.
Gratulacje! Właśnie zrobiłaś jesienny gulasz wołowy z dynią, marchewką i podgrzybkami! Podaj go z dowolnego rodzaju kaszą lub makaronem razowym. Pyyyyycha 🙂
*Ja się pomyliłam i dodałam wino słodkie, przez co sam jesienny gulasz wołowy z dynią i marchewką stał się mocno za słodki, więc przestrzegam lojalnie 🙂
**Zamiast trzymać jesienny gulasz wołowy na kuchence, możesz go na ten czas wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika okrywając szczelnie patelnię folią aluminiową
Pomysł na danie z www.kwestiasmaku.pl – dziękuję 🙂