Ekspresowy kokosowy torcik jest idealny na szybkie i niespodziewane przyjęcia. Pomimo, że jest tortem, to uważam go za jedno z prostszych a przy tym efektowniejszych ciast. Będzie również świetnym prezentem niespodzianką.

Przygotowanie

Pieczenie

Liczba porcji

Trudność
Biszkopt jest idealnie wilgotny, puszysty i miękki. Śmietanowy krem z serkiem mascarpone kremowy, nie za słodki. Podkręcony wiórkami kokosowymi sprawi radość niejednej obdarowanej osobie.
Biszkopt można upiec dzień wcześniej i zostawić na noc do przestygnięcia. Krem robi się dosłownie w pięć minut. Tort nie wymaga chłodzenia w lodówce przed podaniem – chociaż schłodzony smakuje lepiej. Idealnie się go przewozi.
Szczerze polecam!
Składniki na ekspresowy kokosowy torcik – biszkopt:
- 3 jajka
- 2/5 szklanki mąki pszennej
- 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2/5 szklanki cukru
- Szczypta soli
Składniki na krem:
- 125 g serka mascarpone
- 300 g śmietanki 36%
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- ¼ szklanki cukru (opcjonalnie)
Opcjonalnie:
- Podprażone na suchej patelni płatki migdałowe i wórki kokosowe do dekoracji
- Owoce do kremu
- Ananas do przełożenia
- Likier kokosowy do nasączenia
- Wiórki czekoladowe
Wykonanie:
Ekspresowy kokosowy torcik nie obędzie się bez domowego biszkoptu. Wszystkie składniki powinny mieć tą samą, pokojową temperaturę, więc pamiętaj o wcześniejszym wyjęciu jajek z lodówki. Do pieczenia tortu wykorzystałam najmniejszą tortownicę jaką miałam w domu – o średnicy 16 cm. Jeśli chcesz upiec w standardowej – użyj przepisu na ten tort. Spód formy wyłóż papierem do pieczenia.
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywno z odrobiną soli na wysokich obrotach. Zmniejsz obroty na małe i następnie dodawaj partiami cukier i po jednym żółtku tyko do czasu wymieszania się składników.
Obie mąki przesiej i dodaj do ubitych z cukrem jajek. Wymiesza bez użycia miksera, najlepiej silikonową szpatułką.
Ciasto na biszkopt przelej do formy i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (z termoobiegiem). Piecz około 35 – 40 miniut, aż włożony patyczek po wyjęciu będzie suchy. Wyjmij biszkopt z pieca i zrzuć go na podłogę z wysokości około 30 cm. Odstaw do wystudzenia, i dopiero wtedy bardzo delikatnie oddziel biszkopt od formy.
Czas studzenia się ciasta wykorzystaj na przygotowanie kremu. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno przy pomocy miksera, pod koniec zacznij dodawać w małych partiach ser mascarpone oraz cukier. Do gotowej masy dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj wszystko łyżką do połączenia się składników.
Biszkopt przekrój na trzy równe blatu, przełóż przygotowanym kremem, pamiętając o tym, żeby znalazł się również na wierzchu tortu.
Ekspresowy kokosowy torcik posyp uprażonymi wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałowymi. Jeśli masz pod ręką – wykorzystaj również świeżej owoce.