Domowy barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami to pewnego rodzaju powrót do przeszłości. Mama robiła nam taki barszcz na obiad, ziemniaki okraszała skwarkami z domowej roboty smalcu (mój Tata nienawidził krojenia słoniny na ten przysmak :)). Uwielbiałam taką gorącą zupę w takie właśnie jesienne dni. I te kawałki słodkich buraczków!

Gotowanie

Liczba porcji

Trudność
Jest w tej polskiej zupie pewna magia. Domowy barszcz czerwony najlepiej smakuje zostawiony na całą dobę po ugotowaniu. Wtedy wszystkie smaki cudnie przejdą a barszcz nabiera prawdziwej głębi koloru, smaku i aromatu.
Składniki na domowy barszcz czerwony:
- 4 buraki czerwone (ok. 0,5 kg)
- 1 kg ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 3 sztuki ziela angielskiego
- 1 duża marchewka lub dwie małe
- 1 mała pietruszka
- Kawałek selera
- ¼ pora
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny lub delikatnego octu balsamicznego
- gęsta śmietana (opcjonalnie)
- 2 podudzia z kurczaka (opcjonalnie)
- sól, pieprz (do smaku)
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania bulionu, czyli bazy dla zupy. Jeśli preferujesz bulion mięsno-warzywny, wrzuć do garnka podudzia z kurczaka i około ¾ litra wody (lub inne mięso, mogą być na przykład żeberka), zagotuj i ściągnij szumowiny. Zmniejsz ognień pod garnkiem, dodaj około pół łyżeczki soli i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut. Następnie dodaj umytą i obraną ze skóry marchew, pietruszkę, seler oraz pora. Cebulę podpraż na kuchence gazowej lub w piekarniku pod funkcją grilla. Wrzuć w całości do bulionu lekko podpaloną. Dodaj również obrany ząbek czosnku. Ponownie przykryj o gotuj na najmniejszym ogniu przez kolejne 30 minut, aż warzywa będą miękkie i oddadzą swój smak. Jeśli preferujesz bulion bezmięsny – pomiń dodanie go do bulionu.
Bulion przecedź, aby pozostała tylko płynna część. Ugotowane mięso i warzywa można zmielić w maszynce i wykorzystać do krokietów lub przygotowania domowych uszek do barszczu. Przecedzony bulion zagotuj i dodaj do niego wcześniej obrane i pokrojone na półplasterki surowe buraki. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz czarny pieprz (najlepiej w ziarnach). Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, a następnie zdejmij z ognia i zostaw najlepiej na całą noc lub przynajmniej na 5-6 godzin.
Barszcz podgrzewaj na małym ogniu. Przed podaniem dodaj do niego sok z cytryny lub ocet balsamiczny, oraz, jeśli to konieczne dopraw solą i pieprzem.
Domowy barszcz czerwony podawaj z utłuczonymi z masłem ziemniakami ułożonymi po jednej stronie talerza, na drugą wlej barszcz z kawałkami buraków. Ziemniaki możesz okrasić skwarkami i tłuszczem, a na każdy talerz nałożyć po łyżce kwaśnej śmietany.