Home Szefowa Kuchni Risotto z cukinią i cydrem – najlepsze na kolację we dwoje

Risotto z cukinią i cydrem – najlepsze na kolację we dwoje

by Gosia Socha

Risotto z cukinią i cydrem – jedno z najdelikatniejszych jakie kiedykolwiek jadłam. Pyszne, lekkie i bardzo proste w wykonaniu. Cydr dale super posmak słodkich jabłek i kwaśnego cydru.  Idealne na kolację we dwoje. Podane z białym winem rozbudzi wszystkie zmysły 🙂

Risotto z cukinią i cydrem

Masz czasem tak, że po imprezie ze znajomymi, gdzie każdy przyniesie ze sobą jakąś buteleczkę piwa lub dwie coś zostanie Ci w lodówce, czego nie kupowałaś? W naszej lodówce od czasu do czasu można odkryć właśnie takie „znaleziska”. Przy czym, zaznaczam, że nie ma w tym nic złego, bo zawsze danym znaleziskiem można uraczyć siebie, bądź w moim przypadku mojego M. w późniejszym terminie.

A co jeśli znajdziesz coś, na co Twój luby nie reaguje aż tak wielkim entuzjazmem? Na przykład cydr jabłkowy? Ja uwielbiam, ale że nie mogę pić, to musiałam wymyślić inny sposób na poczucie jego smaku, ale już bez alkoholu. Pomysł? Było kilka, poczynając od karmelizowanych jabłek z cydrem, po gulasz, ale najbardziej natchnęło mnie risotto… O tak! Takie kremowe i delikatne. Do tego jakiś nieinwazyjny w smaku składnik – u mnie cukinia – i pyszne risotto z cukinią i cydrem gotowe 🙂

liczba porcji 2

Liczba porcji

liczba porcji 75x75 - 10m

Przygotowanie

liczba porcji 75x75 - 40m

Gotowanie

Trudność

Trudność

 

 

Składniki na 2 osoby:

  • 100 g ryżu do risotto arborio
  • 600 ml gotującego się bulionu (najlepiej warzywnego)
  • 50 g masła
  • ½ cebulki białej (lub jeśli masz to jedna szalotka)
  • 150 ml cydru (buteleczka)
  • 1 cukinia (ok. 300 g)
  • 25 g startego parmezanu
  • 1 łyżka świeżego tymianku (lub ½ suszonego)
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Proponuję zacząć do cukinii – umyj ją i nie obierając ze skórki (nada dodatkowo smaku i koloru!) przekrój wzdłuż na pół a później w 4-5 mm plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, wrzuć pokrojoną w półplasterki cukinię, posól i popieprz do smaku. Smaż na średnim ogniu około 4-5 minut. Cukinia przez ten czas powinna odrobinę zmięknąć, ale ciągle pozostać jędrna – nie może się rozpadać. Tak przygotowaną odłóż na talerzyk.

Na tą samą patelnię dodaj kolejną łyżkę masła i pokrojoną w drobną kostkę cebulę – mieszaj od czasu do czasu przez około 6 minut, aż ładnie się zeszkli. Po tym czasie dodaj ryż i podsmażaj go przez 1-2 minuty, aż ziarenka ryżu odrobinę zmienią swój naturalny kolor. Czas na cydr! 🙂 Wlej go na patelnię w całości i smaż przez 3 minuty, aż zostanie wchłonięty przez ryż, a alkohol odparuje.

Czas na „napulchnianie” risotto, do czego potrzebny jest koniecznie „pyrkający” na małym ogniu bulion. Ja użyłam warzywnego, ale jeśli nie posiadasz takiego, może być drobiowy, albo delikatny rosołek. Ważne, żeby był gotujący się, wtedy ziarenka ryżu zachowają swoją właściwą strukturę. Dolewaj po jednej dużej łyżce gorącego bulionu – stopniowo, jedna po drugiej, ale kolejną wlej dopiero wtedy, kiedy poprzednia zostanie wchłonięta. Powtarzaj ten proces aż do momentu, aż ryż będzie miękki , ale środek pozostanie lekko twardy (ryż też powinien być „al dente” 🙂 ). Pod sam koniec, na dwie łyżki przed końcem podlewania bulionem, dodaj do risotto przygotowaną wcześniej cukinię, Na tym etapie odrobinę płynu powinno zostać przy ryżu – powstanie z niego sos!

Możesz już wyłączyć palnik pod patelnią – nie potrzebujesz już nic gotować. Dodaj pozostałą część masła i starty parmezan – cudnie zagęszczą one pozostały wywar nadając jednocześnie Twojemu daniu niesamowitej delikatności, wytrawności i smaku! Gotowe 🙂

P.S. Im więcej masła i parmezanu, tym lepiej 🙂

Propozycja podania:

Jeśli samo risotto z cukinią i cydrem wydaje Ci się niewystarczające jako posiłek – świetnie nadaje się jako „dodatek” np. do grillowanej rybki (łososia, pstrąga). Możesz też do risotto dodać grillowaną/podsmażoną wcześniej np. pierś z kurczaka 🙂

P1050573

You may also like