Jeśli szukasz sposobu na idealny sos słodko kwaśny z ananasem i papryką, taki wiesz, jak od tego chińczyka z budki na rogu, to mam dla Ciebie propozycję nie do odrzucenia! Ten sos naprawdę jest genialny w swoim smaku i prostocie. Całe danie, wliczając w nie ugotowanie ryżu, zajmie Ci z przygotowaniami około czterdziestu minut (z czego połowa to szykowanie składników 🙂 ). Będzie ekstra na następny dzień – sprawdza się nawet po podgrzaniu w mikrofali, więc do pracy jak znalazł.
Na koniec zostawiłam najcenniejszą dla mnie zaletę tego dania. Dokładnie w tym wydaniu – tylko bez papryczki chili – mój trzylatek zajada się takim sosem! On wręcz błaga o dokładkę! A my starzy możemy sobie wówczas tym chili posypać gotowe danie. Dla mnie perspektywa gotowania dwóch obiadów, a nie trzech to naprawdę dobra sprawa (młodsza latorośl dostała podobne wydanie – ale zmodyfikowane 🙂 ).
Idealny sos słodko kwaśny z ananasem i papryką – składniki dla około 4 osób:
- 500 g piersi z indyka (możesz spokojnie zastąpić kurczakiem)
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- ok 250 g ananasa (mniej niż połowa świeżego, ale możesz użyć tego z puszki)
- 1 puszka pomidorów dobrej jakość
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 cm świeżego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- 1/3 szklanki octu ryżowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego (lub białego)
- szczypta zmielonego białego pieprzu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- około 8 łyżek ketchupu
- sól i pieprz do smaku
- kolendra lub drobny szczypiorek (preferowany) do ozdoby
Wykonanie:
Mięso pokrój w około trzy-centymetrową kostkę i umieć w głębokim talerzu. Dokładnie oprósz mąką ziemniaczaną oraz solą i pieprzem.
Papryki oczyść z gniazd nasiennych i również pokrój w kostkę. Jeśli używasz ananasa z puszki – wystarczy, gdy pokroisz go na mniejsze kawałki po okręgu. Świeżego ananasa wpierw obierz ze skóry, a następnie pokrój w plastry (0,5 cm). Każdy plaster podziel na ćwiartki i usuń twardy środek ananasa z środka. Następnie każdą z ćwiartek podziel wg uznania na dwie lub trzy części.
Imbir i czosnek obierz, a następnie zetrzyj na drobnej tarce (lub drobniuteńko posiekaj, ja jednak do tego typ dania wolę je zetrzeć). Następnie cukier rozpuść w occie dodając dwie – trzy łyżki wody (może być ta z zalewy ananasowej). Papryczkę chili oczyść z nasion i bardzo drobno posiekaj – jeśli jej używasz.
Na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię (jeśli masz wok, to będzie on idealny) wlej jedną łyżkę oleju i natychmiast dodaj części z kurczaka – najlepiej w dwóch partiach. Gdy pierwsza się ładnie obsmaży – wówczas dodaj połowę startego imbiru i czosnku raz połowę posiekanej papryczki chili. Zdejmij mięso, ponownie dodaj łyżkę oleju oraz mięso, a po obsmażeniu – drugą połowę przypraw. Następnie dodaj pierwszą część mięsa oraz papryki. Podsmażaj przez około cztery minuty, co chwilę mieszając.
Dodaj puszkę pomidorów, części ananasa i podsmażaj ciągle na sporym, ale nie dużym ogniu przez kolejne cztery minuty – pomidory powinny odparować i stać się o wiele gęściejsze niż były wcześniej.
Czas na zwiększenie ognia i dodanie zalewy z octu, wody i cukru. Po jej wlaniu porządnie zamieszaj danie i gotuj przez około trzy – cztery minuty. Następnie dodaj ketchup i gotuj przez około dwie minuty – nie zapominając o mieszaniu – inaczej danie przywrze do patelni.
Na koniec koniecznie spróbuj sosu – powinien być i kwaśny o słodki i słony. Jeśli jest za mało kwaśny, możesz dolać więcej octu lub wlać sok z limonki/cytryny. Jeśli za mało słodki – proponuję ketchup ewentualnie cukier. Z solą to już wiadoma sprawa 🙂
I właśnie tak w tempie dla maszynistów powstaje idealny sos słodko kwaśny z ananasem i papryką!
Super smakuje z ryżem posypane szczypiorkiem, chociaż do mnie chyba nadal bardziej przemawia makaron sojowy.
Smacznego!
Gosia