Kasza pęczak z grzybami to danie jednocześnie nowoczesne i idące z duchem czasu, a z drugiej nawiązujące do tradycji i smaków naszych prababć. Jestem przekonana, że powali na kolana wszystkich tych, dla których obiad nie musi wyłącznie składać się z pyrków i schaboszczaka. Kasza pęczak z grzybami jest przesiąknięta leśnym, cudownym smakiem i aromatem rozmarynu, kminu i grzybów.
Wywar z moczonych, suszonych grzybów podbity tymi świeżymi smażonymi na maśle z rozmarynem nadaje kaszy wyjątkowy, wręcz ekskluzywny smak. Kasza ta idealnie nada się podawana z parmezanem i orzechami jako samodzielne danie. Idealnie skomponuje się również jako dodatek do dziczyzny lub innego, czerwonego mięsa.
Wydawałoby się, że kasze są już na naszych stołach niemodne, rzadko spotykane. Mam wrażenie, że kasze jedzą teraz eko-szaleńcy i promotorzy zdrowego odżywiania, oraz ich pasjonaci. W naszych polskich domach, jeśli już jest, to zwykle standardowy zestaw składający się z kaszy gryczanej i jęczmiennej. Do tego (o zgrozo!), gotowana w tych przeklętych woreczkach, w ogromnej ilości wody, przez co staje się kompletnie rozgotowana i bez smaku. Tymczasem warto szukać i sięgać z suto zastawionych półek sklepowych po inne jej rodzaje. Warto eksperymentować, smakować, urozmaicać. Nie tylko dla zdrowia, ale również dla smaku.
Niech Cię tylko nie zmylą zdjęcia! Pęczak z grzybami to świetna alternatywa zarówno na codzienny obiad, jak i na ten odświętny, wyjątkowy i grudniowy Wigilijny wieczór.
Składniki:
- 80 g suszonych grzybów
- 300 g kaszy pęczak
- 80 g masła
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 250 g świeżych lub mrożonych grzybów
- 1 płaska łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól i pieprz grubo mielony do smaku
- Opcjonalnie – dwie garście orzechów włoskich i 200 g sera pleśniowego do posypania z wierzchu
Wykonanie:
Przygotowanie pęczaku należy rozpocząć od namoczenia suszonych grzybów. Są na to dwie metody – jedna wolniejsza, druga szybsza. Suszone grzyby zalej około 350 ml zimnej wody, przykryj i zostaw na noc na chłodnym parapecie. Jeśli nie masz na to czasu – zalej grzyby tą samą ilością wody, ale zagotowanej i gorącej – przykryj i odczekaj około jednej godziny.
Kaszę przed użyciem opłucz na sitku pod bieżącą zimną wodą i zostaw, żeby obciekła z jej nadmiaru.
Suszone grzyby odcedź z zalewy nad innym naczyniem – każda jej kropla jest na wagę złota 🙂 Przygotuj dużą, głęboką patelnię, lub szeroki, ale niski garnek/rondel – im większa powierzchnia smażenia – tym lepiej. W garnku umieść około 20 g masła i podsmaż na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy już się zeszkli – dodaj odsączoną kaszę pęczak i ciągle mieszając – podsmażaj około 3 minut na średnim ogniu uważając, żeby nic się nie przypaliło. Dopraw solą (minimum 1 płaska łyżka) oraz kminem. Dodaj zalewę w której namaczały się suszone grzyby oraz, jeśli to konieczne – gotującą się wodę. Kasza powinna być całkowicie zanurzona w płynie. Garnek przykryj, kaszę gotuj aż do miękkości – około 40 minut, w zależności od kaszy i garnka czas ten może się wydłużyć lub skrócić. W międzyczasie sprawdzaj co kilkanaście minut, czy nie potrzeba dolać gorącej wody – kasza powinna „mieć w czym” się uprażyć.
Na około piętnaście minut przed końcem gotowania kaszy przygotuj świeże (lub mrożone) grzyby. Pokrój je w plasterki i podsmaż na 30 g masła przez około 10 minut bez przykrycia. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, rozmaryn oraz zmielony pieprz. Dodaj do garnka z ugotowaną kaszą, wymieszaj i spróbuj, czy pęczak z grzybami nie wymaga doprawienia i w razie konieczności – dopraw.
Jeśli Twój garnek nadaje się do włożenia go do piekarnika – na wierzchu kaszy umieść kawałki pozostałego masła, przykryj folią aluminiową i pruż w nagrzanym do 120 stopni piekarniku przez około 20 minut. Jeśli Twój garnek Ci to uniemożliwia – kaszę przełóż na naczynia żaroodpornego i wykonuj te same czynności co powyżej.
Kasza pęczak z grzybami najlepiej smakuje podawana z posiekaną natką pietruszki oraz, jeśli masz takie życzenie – grubo posiekanymi orzechami i małymi kawałkami sera pleśniowego.
Smacznego!