Uwielbiam ryby, a szczególnie te, które nie mają za dużo ości – przede wszystkim ze względu na sam komfort jedzenia. W ostatnich latach jadaliśmy głównie pstrągi i łososie, więc potrzebna była zmiana (bo oboje z M. za świątecznym karpiem szczerze nie przepadamy :)).
Ewidentnie brakowało mi jakiegoś urozmaicenia w tym rybnym menu. Padło na dorsza! Nie do końca wiedziałam, jak się za niego zabrać, żeby go nie przesuszyć, bo ryby, co do zasady są szybkie w przygotowaniu. Poszperałam trochę w internecie i znalazłam przepis. Nie jest jak zwykle odzwierciedlony co do joty, ale pewne podwaliny są 🙂
Niedzielny obiad z rybą w roli głównej okazał się strzałem w dziesiątkę! Do rybki podałam pieczone ziemniaczki i gotowaną fasolkę szparagową. Było pysznie! Dorsz w szynce szwarcwaldzkiej z ziołowym pesto to sposób na mega wykwintne danie. Eleganckie, pyszne i szybkie.
Smacznego! My się zajadaliśmy tak, że aż nam się uszy trzęsły 🙂
Źródło: http://www.nytimes.com
Składniki:
- 350 g polędwicy z dorsza lub innej białej ryby
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 5-6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej lub prosciutto
- 1 gałązka rozmarynu
- 4 gałązki bazylii
- 2 gałązki tymianku
- 4 gałązki pietruszki
- Skórka otarta z połowy cytryny
- Sól i pieprz
Wykonanie:
Filet z dorsza opłucz pod bieżącą, zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
Świeże zioła obierz z gałązek i umieść w naczyniu, w którym możesz używać blendera. Dołóż do nich startą skórkę z połowy cytryny, ok. 1/5 łyżeczki soli, trochę pieprzu oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko razem zmiksuj za pomocą blendera. Spróbuj, czy nie potrzeba dodać soli, w razie potrzeby – dosól.
Na desce ułóż plasterki szynki w taki sposób, aby się na siebie nakładały i stworzyły „kołderkę”. Szynkę na środku posmaruj „ziołowym pesto” na którym ułóż rybkę. Posmaruj ją jeszcze delikatnie ziołami w oliwce i przykryj szczelnie szynką (jak na zdjęciach poniżej).
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. W tym samym czasie rozgrzej patelnię, którą będziesz mogła umieścić później w piekarniku*. Na patelni umieść dwie łyżki oliwy oraz jedną łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz połóż dorsza łączeniem szynki do dołu. Smaż około 2-3 minuty a następnie przekręć na drugą stronę i smaż ponownie przez 2-3 minuty. Obsmażoną rybę wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 4 minuty, żeby doszedł.
Czas smażenia ryby zależy tylko i wyłącznie od jej grubości, więc poprzez nacięcie jej po obsmażeniu będziesz w stanie sprawdzić, czy jest jeszcze surowa.
Gotowy dorsz w szynce szwarcwaldzkiej z ziołowym pesto najlepiej smakuje polany odrobiną tłuszczu na którym się smażył, oraz pozostałą oliwą z ziołami.
*Jeśli nie masz takiej patelni – smaż rybkę z każdej strony o około 1-2 minuty dłużej.
Propozycja podania:
Na naszym stole dorsz w szynce szwarcwaldzkiej z ziołowym pesto świetnie się skomponował z fasolką szparagową i pieczonymi ziemniaczkami – pycha 😉
Pieczone ziemniaczki na szybko:
Surowe ziemniaki pokrój na mniejsze, równe kawałki, ułóż je w naczyniu do zapiekania, polej odrobiną oliwy z oliwek, dodaj posiekany rozmaryn, sól, odrobinę kurkumy dla koloru oraz czerwonej, słodkiej papryki. Wymieszaj, aby oliwa z przyprawami pokryła je dokładnie. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (góra i dół). Porcja dla dwóch osób powinna się piec około 40 minut. W połowie tego czasu przemieszaj ziemniaki, aby z każdej strony się równo zezłociły.